Életrajz - Sir Georg Solti

A mester kerületünkben élt ifjú éveiben.1938-ban a történelmi- és politikai események hatására külföldre távozott. A háborút követően hazatérését visszautasította az akkori politikai és szakmai vezetés. Ugyanakkor kinevezték a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatójává, amely akkor a világ öt vezető operaháza közé tartozott. Késobb vezette a Frankfurti Operaházat és a Londoni Royal Opera Covent Gardent. 1971-től több évtizeden keresztül a Chigaói Szimfonikus zenekar főzeneigazgatója volt. Több mint 50 évig volt az egyik vezető hanglemezcég - DECCA - sztárkarmestere, ahol a szimfonikus- és többek között a Yale, a Harvard és az oxfordi egyetemek díszdoktori címét kapta meg. Harmincegy Grammy díjban részesült, 1972-ben az angol Királynő lovaggá ütötte. Solti György akkor is hazánknak szerzett dicsőséget, ha tevékenységének, életművének túlnyomó része nem kötődött Magyarországhoz. Emlékeim c. könyvében így ír szülőhazájáról:

"Ahogy a délutáni napfényben őseim sírjánál álltam, később pedig egy dombról letekintettem a Balatonra, hatvan év után először ismét úgy éreztem, hogy tartozom valahová. Rájöttem, hogy Magyarország újra elfoglalta helyét Európában - a határok eltuntek. A szarvas hazatért, agancsa immár átfér az ajtón, mert amíg távol volt, az ajtó magasabb és szélesebb lett".

Az 1970-es évektol kezdve többször hazatért. Koncertjeinek honoráriumát rendszerint fiatal magyar muzsikusoknak ajánlotta fel. Utolsó kívánságaként hazai földben kívánt nyugodni. 1998-ban hamvait hazahozták és Bartók mellé temették.